HG Design - Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal

0FB07937 D119 4A85 ACFE F55501B5F9C0

Deze afgelopen 5(!) weken tijdens de intelligente lockdown heb ik me niet op social media uitgelaten over de stand van zaken of mijn mening gedeeld hierover.
Maar ik kwam een artikel tegen en dat moet ik wel even met jullie delen. Bij HG Design geen sprake van personeel en doorbetaling van de loonkosten maar voor de rest slaat Annemarie de spijker behoorlijk op de kop.

 

๐—”๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—š๐—ฎ๐—ฎ๐—น :

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐—ณ๐—ผ๐˜‚๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—น๐—ผ๐—ผ๐—ป๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ

Ons land wordt momenteel geleid door virologen, wetenschappers, een handvol politici en een enkele bankier. Zonder twijfel capabele mensen, maar ook mensen die aan het einde van de maand hun salaris overgemaakt krijgen en van nature risicomijdend zijn.

Hun bestaan staat niet op het spel en zij kunnen zich met de beste wil van de wereld geen voorstelling maken van de slapeloze nachten en stress van ondernemers. Veel ondernemers zien momenteel het bedrijf dat zij met veel bloed, zweet en tranen hebben opgebouwd, als los zand door hun vingers glijden. Zij hebben ooit het risico genomen om ondernemer te worden, maar hun lot ligt nu in handen van de risicomijders.

Aan de ene kant van onze samenleving heb je de risiconemers, de ondernemers die hebben gezorgd voor werkgelegenheid en economische welvaart en aan de andere kant de virologen, wetenschappers en politici die ten koste van alles medische risicoโ€™s willen vermijden. Mooi streven maar wegen ze ook de risicoโ€™s van de sociale, culturele en economische impact van hun beslissingen mee?

Burgemeesters hebben nu het kabinet gevraagd om tot 1 september of zelfs 1 oktober รกlle grootschalige evenementen te verbieden. Niet 1 juni waar we rekening mee hielden, nee tot het einde van dit jaar. Dat verbod schijnt goed nieuws te zijn voor enkele grote organisatoren van festivals die nu hun kosten kunnen claimen bij hun verzekeraars, maar wie denkt er aan alle andere organisatoren die gรฉรฉn verzekering hebben afgesloten of eigenaren van locaties, organisatiebureaus en alle andere bedrijven voor wie dit de nekslag betekent? Mogen die met een gerust hart failliet gaan? En alle zzpโ€™ers, studenten en flexwerkers die getroffen worden?

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐˜‡๐—ถ๐—ป๐—ด

Donderdag keek ik met stijgende verbazing naar de talkshow Op1. Aan tafel zaten onder anderen Klaas Knot, Hans de Boer en een horecaondernemer.

De horecaondernemer legde uit dat het met anderhalve meter afstand voor veel horecazaken geen nut heeft om open te gaan. Als je normaal gesproken veertig gasten in je restaurant kunt hebben en nu maar acht, dan kun je volgens hem net zo goed dicht blijven, want met minder gasten maak je weliswaar omzet, maar door de vaste lasten lijd je toch nog verlies.

Klaas Knot zag het probleem niet zo, hij zag deze periode meer als een gezonde shake out van bedrijven die toch al geen bestaansrecht hebben. Als restaurants in de anderhalvemetereconomie niet rendabel zijn, was dat volgens hem een bewijs dat โ€žmisschien wel de helft van de huidige horecabedrijven in de kern niet gezond isโ€.

๐—ข๐—ฝ๐—ด๐—ฒ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐˜

Die bedrijven zouden volgens hem opgedoekt moeten worden en de ondernemer zou zich moeten omscholen of een nieuw bedrijf starten โ€žin plaats van maar blijven subsidiรซrenโ€, aldus Klaas Knot. Ik viel bijna van mijn stoel, maar je kunt het Klaas Knot misschien niet eens kwalijk nemen, hij weet niet beter. Hij is ook een risicomijder.

Ik wil nog even een ander punt aansnijden in deze column.

Kijk, onze overheid is ongekend gul geweest met de looncompensatieregeling, maar er zit wel een flinke weeffout in.

De regeling is zo opgezet dat hoe meer omzet je bedrijf verliest in vergelijking met vorig jaar, hoe hoger de vergoeding uitpakt. Als je geen omzet meer maakt, krijg je 90% van de salariskosten vergoed, maar als je erin slaagt om met veel kunst- en vliegwerk toch nog wat omzet binnen te halen, zeg de helft van je oude omzet, dan krijg je maar 45% van de salarissen vergoed. In essentie een verkeerde prikkel.

In een crisis zijn ondernemers krachtpatsers, zij zoeken nieuwe wegen, nieuwe markten en nieuwe manieren om omzet te maken. Alleen nu doen slechts weinigen dat, omdat je met minder omzet, meer subsidie krijgt.

Veel ondernemers willen nu uit lijfsbehoud niet eens nadenken over nieuwe inkomstenstromen, want dan krijgen ze minder geld en omdat er geen enkel reรซel uitzicht is wanneer de โ€™intelligente lockdownโ€™ eindigt, pakken ze nu maar wat ze pakken kunnen. Eigenlijk verkeerd. In de jaren dat ik in Rusland woonde was er geen vangnet maar desondanks, of misschien wel dankzij het gebrek eraan, werden de mooiste bedrijven tijdens de grootste crisis geboren. Bedrijven gingen op zoek naar nieuwe wegen, nieuwe manieren om lokaal te produceren in plaats van importeren, nieuwe doelgroepen en andere verdienmodellen. Door de weeffout in onze regeling is dat een gemiste kans.

๐——๐˜‚๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ

Vanavond is er weer een persconferentie. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik snak naar wat duidelijkheid over wanneer deze beknotting van onze vrijheid opgeheven wordt. Wanneer gaan de scholen en horeca weer open? Bij 800 coronapatiรซnten op de ic? Bij 500 bedden of nog minder? Wanneer kunnen we elkaar weer omhelzen of een hand geven? Als er nog maar 100 patiรซnten per week bijkomen? Of 50? Het maakt me niet uit wat de uitkomst is, maar geef ons harde cijfers zodat we iets hebben om naar uit te kijken.

Contactgegevens

HG Design
Heerbaan 68
6566 ER Millingen a/d Rijn
(0481) 35 81 86
(06) 12 18 62 42 
 
whatsapp
Wij zijn ook bereikbaar
via Whatsapp 
KvK: 60545674
Facebook Twitter Google Linkedin

   

Laatste berichten

Blijf in contact met Stickers

Elke dag versturen mensen miljarden stickers via WhatsApp, waarmee ze hun persoonlijke gedachten en  [ ... ]

Annemarie van Gaal

Deze afgelopen 5(!) weken tijdens de intelligente lockdown heb ik me niet op social media uitgelat [ ... ]

Vind ons op Social Media

  facebook   twitter   
         
  instagram    linkedin icon 768x768